Change how we look at the world
PEKKA /ˈpεkːɑ /
niets is blijvend en niets verdwijnt maar alles is in een voortdurende staat van verandering.
Pekka is een vulkanisch eiland voor de kust van Antarctica, ten westen van de mid-atlantische breuklijn, in de zee van Bellinghausen wat ‘geboren’ is in 2012.
Het eiland ligt ca. 200km ten noordwesten van het onbewoonde Peter I Øy en werd voor het eerst waargenomen via satellietbeelden. Bij een bezoek aan Peter I Øy door een wetenschappelijke expeditie in 2013 is het eiland gepasseerd en ook direct waargenomen.
Het is onduidelijk of het eiland lang zal blijven bestaan, het is door de lange arctische winters nauwelijks bereikbaar. Het eiland is niet meer te vinden in de door satelliet Sentinel 2 geregistreerde data in 2023.
De aarde verandert, er ontstaat en verdwijnt steeds nieuw land. Ooit dachten we dat de wereld plat was, en nu lijken we er vanuit te gaan dat de aarde statisch is.
Studio PEKKA onderzoekt, deelt en zet wat ze leert om in ruimte / beeld / architectuur / educatie / boeken / openbare ruimte / kunst & cultuur – kennis veranderd je perspectief
Kim Verhoeven M.Arch.
Na haar studie bouwkunde / architectuur studeerde Kim aan de kunstacademie en werkte als bouwkundig ingenieur. Na een paar jaar in Ghana, Afrika gewoond en gewerkt te hebben studeerde ze aan de Academie van Bouwkunst in Amsterdam en werkte ze voor toonaangevende architecten bureaus. In 2011 studeerde ze Cum Laude af als architect, en ontving als ‘nieuw talent’ diverse nominaties en architectuur-prijzen. Ze startte met steun van het Architectuur Fonds (SfA) in 2012 – Studio PEKKA.
Haar werk wordt gekenmerkt door haar idealisme, esthetische talent en enorme betrokkenheid tot de opdracht. Voor haar vormen de gebruiker en de aanwezige context altijd het uitgangspunt om uiteindelijk te komen tot een ontwerp waarbij zowel de beleving als functionaliteit voorop staan.
Bewust omgaan met de invloed die we als mens hebben op de aarde is volgens haar volledig vanzelfsprekend en daardoor onlosmakelijk verbonden met haar werk. Het gebruik van milieuvriendelijke en/of herbruikbare materialen, duurzame energiebronnen, het creëren van een behaaglijk en gezond binnenmilieu en een sociale omgeving voor bewoners zouden volgens haar de basis voor iedere ontwerp-opgave moeten zijn.
Vincent Valentijn M.Sc.
Na zijn opleiding tot bouwkundig ingenieur studeerde hij architectuur aan de TU Eindhoven. Tegelijktijd studeerde hij ethiek, sociale- en cognitieve psychologie èn filosofie vanuit zijn idee dat architectuur altijd een sociaal maatschappelijk doel moet hebben.
Met zijn idealen vond hij aansluiting bij Thomas Rau, waarmee hij uiteindelijk 9 jaar heeft samengewerkt als architect. RAU in Amsterdam was destijds dè pionier en trendsetter op het gebied van duurzame architectuur en ontwikkeling. Vincent was betrokken bij de visie van het bureau, ontwikkelde architectonische concepten en heeft er zeer uiteenlopende projecten ontworpen zoals zorgprojecten, musea, culturele instellingen, grootschalige woningbouw, (bank)kantoren en scholen.
Later werd hij ook partner in Studio PEKKA waar zijn idealisme, technische kennis, talent en ervaring een perfecte aanvulling zijn op die van Kim.
Zijn ambitie is om te streven naar een holistische brede aanpak waarbij het ontwerp postief bijdraagd aan onze relatie met de aarde. Binnen een ontwerp-opgave streeft hij zo veel mogelijk naar simpliciteit en low-tech oplossingen.
ARCHI3O / archi[tri]o / is in 2014 opgericht door architecten: Vincent Valentijn, Kim Verhoeven en Renz Pijnenborgh. ARCHI3O is een ontwerpers collectief voor gezonde en duurzame architectuur met als doel te ontwerpen ten dienste van het welzijn van de gebruikers zowel op lichamelijk als sociaal, en esthetisch niveau. Binnen het collectief delen we onze kennis en kunde zodat we onze kwaliteiten gezamelijk kunnen inzetten.
In de coöperatie combineren we gedegen technische kennis, een enorme dosis ervaring, innovatief denken, bekroonde ontwerpkracht, frisse beeldende kwaliteit en vooral – onze gezamelijk geestdrift om ons in te zetten voor bio-ecologische archtitectuur. Door onze individuele kwaliteiten te combineren kunnen we een opgave vanuit verschillende standpunten benaderen en aan een grote diversiteit van wensen tegemoed komen.
ARCHI3O ziet het belang om in een gezonde leefomgeving, in harmonie met onze aarde te kunnen leven, en daarmee is het een vanzelfsprekende plicht om bio-ecologische principes uit te dragen en vanuit respect vorm te geven.