sound of the universe
Jupiter
Jupiter is vanaf de zon de vijfde planeet. Hij is de grootste planeet van het zonnestelsel. Net als Saturnus is Jupiter een gasreus, dat betekend dat hij dus gèèn vast oppervlak heeft. Daarom heeft Jupiter ‘maar’ 318 keer meer massa dan de aarde terwijl de aarde er 1321 keer in past.
Jupiter straalt meer warmte uit dan hij van de Zon krijgt. Deze warmte wordt opgewekt door de snelle afkoeling aan het oppervlak. Door de afkoeling daalt de druk in de hele gasbol. De gasreus wordt dan kleiner en daarbij komt dan weer energie vrij, in de vorm van warmte. Door dit continue proces krimpt de planeet ongeveer 2 cm per jaar. Toen Jupiter ontstond, was hij veel warmer en had hij zeker twee keer de huidige diameter.
De bekende ‘grote rode vlek’ op het oppervlak van de planeet wordt veroorzaakt door een anti-cycloon die al minstens 300 jaar voortraast. De vlek is drie keer zo groot als de aarde en veranderd steeds, het is nog onbekend of hij ooit weer zal verdwijnen.
Jupiter is belangrijk voor het evenwicht van ons zonnestelsel. Door zijn enorme massa en omvang stabiliseert hij de planetoïdengordel. Zonder Jupiter zou de aarde gemiddeld iedere 100.000 jaar door een planetoïde getroffen worden waardoor de evolutie van leven op aarde ernstig belemmerd, zo niet onmogelijk zou worden. Er wordt daarom aangenomen dat de aanwezigheid van Jupiter een belangrijke voorwaarde is voor de ontwikkeling van leven op aarde.